P. MOBIL - ÉGI ZENEKAR KONCERT 2DVD

P. MOBIL - ÉGI ZENEKAR KONCERT 2DVD

TERMÉK LEÍRÁS:

Az Égi Zenekar emlékezete a PeCsa Music Hallban 2012. szeptember 30.

Radics Béla, Bencsik Sándor, illetve Barta Tamás a magyar hard rock és a rhythm and blues meghatározó alakja volt. Gitározásuk iskolát teremetett, egyéniségük kiemelte őket a kor átlagos muzsikusai közül. Sorsuk annyiban közös, hogy mindhárom élet tragikus körülmények között ért véget.

Amíg Radics a meg nem értettség, a mellőzések okán a mértéktelen alkoholfogyasztásban kereste a menedéket, addig Bencsik a családi és zenekari problémák elől menekült előbb illegálisan külföldre, majd a biztos halálba. Barta sem a hazai boldogulást választotta – az akkori szóhasználattal élve – disszidált, majd az Egyesült Államokban egy elszámolási vita során egyszerűen lelőtték.

Radics Béla munkás szülők gyermekeként egy agyalföldi szoba-konyhás lakásban született, bárhogyan is szeretett volna kitörni e miliőből, mégis ott fejezte be életét. Fiatalon került be a Neményi Béla vezette Atlantisz zenekarba, majd az ugyancsak slágerzenét játszó Pannónia együttes után megalakította saját formációját, a legendás Sakk-Mattot. 1970 januárjától már a Tűzkerék trióban tépi kézzel és foggal a húrokat, élete csúcspontja a Taurus ex-T:25-75-82 elnevezésű szupergrupp, ahol egy ország ismerkedhet meg a Zöld csillaggal, a Lángszívű lánnyal és más szerzeményeivel. A Taurus megszűnése után még kísérletezik különböző formációkkal (Alligátor, majd újra Tűzkerék), de az a bizonyos tűz már nem lobog úgy, mint a korábbi években. Számára érthetetlen, hogy míg egyes – nála tehetségtelenebb – „langyos tóban” lubickoló muzsikustársai falán aranylemezek díszelegnek ő, a magyar gitárkirály mindössze két kislemezt tudhat magáénak – azt is csak részben. A rock and roll életforma következtében egészségi állapota rohamosan romlik, majd 1982. október 18-án végleg elszakadnak a húrok azon a bizonyos bíbor Gibsonon…

Radics Bélához hasonlóan Barta Tamás sem a Rózsadombról érkezett. A zenei szamárlétrát tisztességesen végigjárva (Syconor, ős-Syrius) 1969-ben köt ki Fenyő Miklós Hungáriájában. Kevesen tudják, hogy gyerekkori barátja – Fenyő – rábeszélésre nyúlt a gitárhoz, majd szívós gyakorlással küzdötte fel magát az akkori élvonalba. Itt figyel fel rá Frenreisz Károly, aki elcsábítja Magyarország első számú szupergruppjába, a frissen alakult Locomotív GT-be. Barta Tamás kezenyomát az LGT (a Képzelt riportot is beleértve) első négy nagy-, valamint öt kislemeze viseli – többek között a tempós Szeress nagyon, a lírai hangvételű Vallomás, a keserűséggel teli Szabadíts meg, vagy az Ő még csak most 14 szuperslágere. 1974-es amerikai turnéjáról az LGT már Barta nélkül tér haza. A gitáros Los Angelesben telepedik le, ahol a zenélés mellett papír nagykereskedelemmel foglalkozik. Amíg Radics Bélát az alkohol, Barta Tamást a kemény drog kerítette hatalmába. Hogy erőszakos halála üzleti érdeksérelem, vagy a rendszeres kábítószer fogyasztás számlájára írható-e, valószínűleg sohasem fog kiderülni. Annyi bizonyos, hogy 1982. február 16-áról 17-re virradó éjszakán életét több pisztolygolyó oltotta ki. Az Egyesült Államokban még állandó nyughelye sincs, hamvait repülőgépről szórták szét.

Bencsik Sándor, a „Samu” útja a Beatrice soraiból egyenesen a mai P.Mobil elődzenekarába vezet. Alkotói munkássága (csak a P. Mobilban) nem kevesebb, mint huszonhét dalt eredményezett, melynek nagy része ma is az Örökmozgó (és vele számos más formáció) műsorának gerincét képezi. Nevéhez fűződik, a Rocktóber, a Kétforintos dal, a Menj tovább, az Utolsó cigaretta, a Miskolc – hogy csak a legismertebbeket említsük. Ám hiába készül el legalább hat nagylemeznyi anyag, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat kapui (leszámítva a három kislemezt) sokáig zárva maradnak a lenézett külvárosi csapat előtt. A hanglemezgyár teljhatalmú márkamenedzserének, Erdős Péternek sikerül szétzilálnia a P. Mobil sorait: előbb Vikidál Gyula énekes távozik (1979), majd egy évre rá a Bencsik-Cserháti páros, akik megalakítják saját formációjukat, a Pandora’s Boxot. Újabb hét év alatt – beleértve a Metal Company, majd a Bill és a Box Company mérsékelt sikerű alakulatait is – Bencsik huszonkét szerzeményt hagy az utókorra. 1987 nyarára a zenekarral kapcsolatos gondok mellett magánéleti problémái is felerősödnek. Barta Tamáshoz hasonlóan ő is a disszidálás mellett dönt. Ugyanez év szeptember 23-án, az ausztriai Trausdorfban (Darázsfalva) egy menekülttáborban családja körében vet véget életének.

Radics Bélát egész alakos bronz szobrának felállítása után hét esztendővel, 2012. július 18-án a Csepeli Önkormányzat posztumusz díszpolgárrá avatta, az erről szóló okmányt a Radics Béla Emléktársaság vette át, egy évvel később, lakhelye közelében pedig utcát neveznek el róla.

A Terézvárosi Polgármesteri Hivatal 2010. szeptember 23-án (micsoda véletlen egybeesés Bencsik halálának évfordulójával!) emléktáblát avatott az Izabella utcai ház falán, ahol Barta Tamás ifjúkorát töltötte. Bencsik Sándor emlékét Debrecenben ugyancsak utcanévtábla őrzi. Mindezekből látható tehát, hogy a rock műfajának emblematikus képviselői, ikonjai lassan ugyan, de biztosan, mégiscsak megtalálták méltó helyüket az egyetemes zenekultúrában.

2012. szeptember 30-án – közel Bencsik Sándor születési, illetve halálának évfordulójához – a Radics Béla RB. Emléktársaság és a PeCsa rendezvénykomplexum közös emlékkoncertet szervezett az Égi Zenekar gitárvirtuózainak tiszteletére. Az ünnepélyes hangulatú eseményen a három, fiatalon és tragikus körülmények között elhunyt gitáros egykori zenész- és pályatársain kívül azok a fiatalabb nemzedékhez tartozó muzsikusok, előadóművészek is részt vett, akik fontosnak és értékesnek tartják Radics Béla, Barta Tamás valamint Bencsik Sándor életművét, vagy „csak” egyszerűen úgy érezték: tartoznak a Mesterek emlékének anynyival, hogy egy jót muzsikálnak az emlékükre.

Alig négy esztendő telt el az Égi Zenekar fesztivál rendezvénye, valamint az arról készült DVD megjelenése között. Ez idő alatt az odafent játszó muzsikusok száma három plusz egy fővel gyarapodott: amíg Csomós Péter és Laux József a Bartáról szóló blokkban idézték fel egykori zenésztársuk és barátjuk emlékét, Lugosi László, a Beatrice egykori gitárosa Radics Béla munkássága előtt tisztelgett. De ne feledkezzünk el Erdész Sándor „Tarzanról” sem, aki hosszú éveken technikusként, roadként segítette a P. Mobilt, és szerzett elévülhetetlen érdemeket a fesztivál technikai hátterének biztosításában. Akkor egyikük sem gondolt arra, hogy mára ők is a nagy égi kivetítőn követik végig a fesztivál eseményeit… Hegedűs István

DVD authoring: Kosztolányi Ferenc „Digitális”
Hangmérnök: Baranyi László
Képek: Tőrös Erika
Borítóterv és grafika: Dobszay Károly
Társproducer: Hegedűs István
Producer: Schuster Lóránt

Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
    Rossz           Jó

  • Cikkszám: 1591
  • Készlet információ: Készleten
  • 14.00 €
  • Nettó: 14.00 €
Loading...
Loading...
Loading...