Napi történelem 2017.07.19

Írta admin 2017. 07. 19. 0 Hozzászólás

1997-ben ezen a napon hunyt el Tollas Tibor (eredeti nevén Kohlmann Tivadar)

S izenjük minden elnyomónak:
Megölhettek, de megmarad az ország,
Megszállhattok, de nem győztök soha,
Elűzhettek, de a nép emlékezik,
Mint megvakított a felkelő napra.
Szabadság! Lángszirmú virágodat
Őrzik a holtak és a századok,... 
 Tollas Tibor: Gloria victis 1968. (részlet)

 

Trianon évének legsötétebb napján, 1920. december 21-én született, a Borsod megyei Nagybarcán. Édesapjától a Kohlmann, édesanyjától a Kecskési, az irodalomtól pedig a Tollas nevet kapta. 

Anyai nagyanyja Geleji Katona Zsuzsanna, a református zsoltárfordító prédikátór, Geleji Katona István leszármazottja. Ősei között található Kossuth-katona: Kohlmann József táborkari honvéd ezredes, aki 1848-ban az osztrák és cári seregek ellen harcolt a magyar szabadságért.Katonai iskolákban tanult (Soproni Honvéd Reáliskola, Ludovika Akadémia). 1941-ben hadnaggyá avatták. A II. világháborúban, és utána még két évig honvédtisztként szolgált. 1945 tavaszán mindkét kezére megsebesült. 1947-ben koholt vádak alapján letartóztatták, a népbíróság elítélte; 9 évig a Gyűjtőfogházban, a váci börtönben és a tatabányai bányamunkatáborban raboskodott. 1956 júliusában szabadult, az 1956-os forradalomban a budapesti Nemzetőrség összekötő tisztjeként vett részt. 1956. december 1-jén egykori rabtársaival (Füveskert-csoport) megalapította az egyik legnagyobb hatású emigráns irodalmi lapot, a Nemzetőrt, melynek negyven éven át főszerkesztője volt.Azok közé az alighanem kisebbségben lévő szerencsések közé tartozik, akik még megélték a szovjet csapatok kivonulását, és ideiglenesen vagy véglegesen hazajöhettek az emigrációból. 1997. július 19-én halt meg Münchenben. A végakaratának megfelelően az édesanyja mellett, szülőhazája földjében, a nagybarcaitemetőben nyugszik.

Kitüntetései:

Az Árpád Akadémia Aranyérme 1963-ban és 1988-ban

József Attila-díj (Cleveland) 1988-ban

A MÚOSZ örökös tagja (1997-ben)

Posztumusz Magyar Örökség díj 1998-ban

Költészete:

olyan, a forradalom jelképévé vált és sokat idézett verseket írt, mint a Bebádogoznak minden ablakot – irodalomszervezői tevékenysége is jelentős. Utóbbi minőségében két legfőbb műve a Füveskert-antológia, melyet rabtársaival együtt verseikből állítottak össze, illetve a Nemzetőr fenntartása. Szerkesztésében jelent meg továbbá két további "forradalmi" antológia: Gloria victis 1848-49, Gloria victis 1956. Első önálló verseskötete 1960-ban jelent meg (Csak ennyi fény maradt)

Munkásságának célját nagyon pontosan meghatározza az általa elnyert Magyar Örökség dij: A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság „láthatatlan szellemi múzeumát”.

Ajánlott videó: Tollas Tibor: Túlélők  https://www.youtube.com/watch?v=BM7EDhNIBTs

Tollas Tibor: Szegedi ballada Molnár László előadásában https://www.youtube.com/watch?v=nRD7ZVEb30I

Hozzászólok

Loading...
Loading...
Loading...